I dag kan vi bringe vakre verselinjer fra det salte element. Sjøen er ingen dårlig erstatning når det ikke biter i innlandet. Eller når isen ligger tjukk, som nå. Kanskje skal mange av dere tilbringe påsken ved sjøen, og ser fram til dager på sjøen og fersk fisk når mørket senker seg?Det følgende diktet kom gjennom «Den store diktringen». Forfatter er ukjent, og vi tar oss den frihet å dele det med dere:
LYREN
Eg kjem ifra sjøen med nyfiska lyr,
det er natt, men eg skrur på komfyren.
Ho varar nok ikkje til morgonen gryr,
den krafti som no bur i lyren.
I saltsjø eg kokar han, bytta eg triv,
og hentar meg drikke i brunnen.
Eg opnar min hug for den kjelde av liv
som stig meg i møte or grunnen.
Så går eg og hentar meg nykinna smør,
skinnande gult som soleier.
Og vørdeleg fram over golvet eg trør,
og duk over bordet eg breier.
Sjå no tykkjest lyren meg rettelieg fin,
han børjar nett losna frå beinet.
Og fisken i søet og smøret som skin,
og vatnet det bergkrystall reine.
Og nybaka flatbrød og sist men ei minst,
eit fat fullt av nye poteter,
vil gje meg den ferskaste grokraft som finst.
I togn bryt eg brødet og eter.
Forrige fiskedikt, Natt full av måne, har fått mange positive tilbakemeldinger (i den store diktringen – vi tar gjerne imot kommentarer her også): Hei Arild! Må nesten si takk til Jon for å få ta del i gutteturen i måne-natten - fantastisk. Skulle gjerne ha vært der selv! Naturen er stor og slike øyeblikk blir lagret for alltid! mvh Brit Haraldsen
Og så til slutt en hilsen fra vår nye broder i nord, trubadur Ola Bremnes, som har følgende kommentar til Fiskediktringen: «I morra skal jeg og min broder ha konsert på noe som heter Vinterfesk-uka i Vesterålen, på et bittelite sted ytterst mot storhavet. Det blir nok noen fiske-sanger der. For noen år siden var jeg trubadur på Grand Hotel i Oslo og hadde kontrakt som gikk ut på å bare synge fiskeviser 3 timer pr kveld. Det var tøffe greier, skal jeg si.»
Noen bedre – 3 timer fiskediktopplesning?
mandag 10. mars 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar